Pierogi bezglutenowe

Pierogi bezglutenowe

Pierogi bezglutenowe Warszawa

*(w naszej kuchni pracujemy też z pszenicą, prezentowane pierogi bezglutenowe mogą zawierać śladowe ilości glutenu) 

Uwaga! Nowość! Oprócz oferty restauracyjnej w lokalu oraz oferty dostaw naszych gorących dań – oferujemy również pierogi mrożone do kupienia na kilogramy, również bezglutenowe – szczegóły naszej oferty dostępne pod linkiem https://skazka.pl/pierogi-premium-mrozone/

Każdy z nas na pewno pamięta te wyjątkowe chwile. Zamęt, hałas, niemal lekki chaos. Bieganina po sklepach, dużo sprzątania i przygotowywania. Mimo zmęczenia z powodu przepracowania byliśmy jednak szczęśliwi. Nareszcie zaczęliśmy szeroko się uśmiechać, mogliśmy spędzić ten cenny czas z rodziną. Święta mają tę niezwykłą moc, że potrafią zbliżać. Przepełnione są miłością, tradycją i oczywiście jedzeniem.

Uwielbiam te wspaniałe chwile, kiedy razem z mamą i babcią, przy radosnych dźwiękach świątecznej muzyki przygotowujemy pierogi. Każda z nas ma wtedy jasno określone zadania. Mimo wielu godzin pracy, czas zastyga w miejscu, a my podczas wielowątkowych rozmów i emocjonujących zwierzeń nie czujemy zmęczenia. Nawet latem, kiedy jem pierogi z dala od domu powracam myślami do tych fascynujących dni. Przy każdym kęsie, mimowolnie na mojej twarzy pojawia się uśmiech.

Ręcznie lepione pierogi potrafią potęgować takie doznania. Dotyk ciepłej, ludzkiej dłoni czuć w każdym pierożku. Serce włożone w przygotowanie i odpowiednie doprawienie farszu. Radość z lepienia tego tradycyjnie odświętnego dania, a jednak codziennego. Pierogi w naszej Skazce pozwalają za każdym razem cofnąć się w czasie i wrócić do tych wyjątkowo magicznych, rodzinnych świąt.

Z Bezglutenowego ciasta

Posiadamy w ofercie restauracji pierogi bezglutenowe. Co prawda na wypracowanie właściwej receptury ciasta poświęciliśmy naprawdę sporo czasu, ale dzięki temu udało nam się uzyskać pożądany efekt. Niespotykane, bo bezglutenowe pierogi smakowo niemal w żaden sposób nie odstępują od tych z mąki pszennej, a dodatkowo są ciekawsze w smaku, bo tak rzadkie na kulinarnym rynku.

Ciasto do pierogów, to nasza duma. Jest delikatne i rozpływające się w ustach. Mimo tego, że jest minimalnie grubsze niż w typowych pierogach, to nie sprawia większych trudności, ponieważ samo w sobie jest bardzo smaczne. W żaden sposób się nie kruszy, a przy tym nie jest gumowe i twarde. I choć bardzo chcielibyśmy porównać je do pszennego ciasta, to niestety nie możemy, ponieważ jest zdecydowanie lepsze!

W naszej ofercie występują pierogi z różnymi nadzieniami. Znajdziemy tradycyjne polskie smaki, jak również popularne wytrawne, w wersji na słodko, a także tradycyjne ze wschodnich kultur. Także wegetarianie  i weganie znajdą dla siebie sycące i smaczne pierożki.

szeroki wachlarz smaków

Pierogi ruskie nazywane były kiedyś pierogami galicyjskimi. Ich pierwotna nazwa pochodzi od nazwy obszaru terytorialnego tj. Rusi Czerwonej, czyli Galicji Wschodniej. W większości na tym terenie zamieszkiwali Polacy, którzy z zamiłowaniem lepili pierogi nie ruskie, bo polskie. Co ciekawe, w samej Rosji ten typ nadzienia nigdy nie był wyjątkowo znany, w przeciwieństwie do polskiej społeczności. W ich składzie znajdziemy kremowy, naturalny twaróg, gotowane ziemniaki, podsmażaną cebulkę i przyprawy. W Skazce podajemy je oblepione delikatnym, bezglutenowym ciastem z popularnym twarogowo-ziemniaczanym farszem.

Mówi się, że pierogi, to typowo polskie danie, ale mało kto wie, że tak naprawdę przywędrowały do nas z Chin i to już w XIII wieku! Nasze pierogi z mięsem hołdują polskiej tradycji kulinarnej. Przygotowane z ugotowanej wcześniej wołowiny, którą już po ugotowaniu chce się jeść jako przysmak. Następnie mięso jest mielone i nasączane bulionem, aby było odpowiednio wilgotne. Tak przygotowane podpasują wszystkim pasjonatom pierogów oraz miłośnikom dań mięsnych, ponieważ w pierogach jest bardzo dużo mięsa o doskonałej jakości.

W skazkowych specjałach znajdują się także popularne na Ukrainie pierogi z ziemniakami. W zależności od tego, w którym ze wschodnich domów są przygotowane, dodawane są różne dodatki do nadzienia. Możliwa jest cebulka, wędzony boczek albo kiszona kapusta. W restauracji przygotowujemy je tradycyjnie, czyli ugotowane i ugniecione ziemniaki łączymy z podsmażaną cebulką. Polecamy je w towarzystwie kwaśnej śmietany – tak, jak u naszych wschodnich rodaków.

W naszej ofercie znajdują się także popularne na całym świecie połączenia. Ten typ pierogów jest nie tylko elegancki i wytrawny, ale przede wszystkim bardzo smaczny. A to za sprawą zmysłowego przyprawiania i ręcznie lepionego ciasta. Prezentujemy pierogi z nadzieniem ze świeżym szpinakiem, serem feta i czosnkiem, z twarożkiem i suszonymi pomidorami, z serkiem ricotta i soczystym burakiem a także z delikatnym łososiem i kremowym serkiem śmietankowym.

Wegańskie specjały

Specjalnie dla Wegan przygotowaliśmy pierogi z czerwoną soczewicą. Zależy nam, aby oprócz charakterystycznego, aromatycznego smaku były także pożywne i bogate w wartości odżywcze. Czerwona soczewica posiada tę zdolność, że połączona z innymi produktami roślinnymi (w tym przypadku z pierogowym ciastem) może z powodzeniem stworzyć źródło pełnowartościowego białka. Jedząc tak przygotowane pierogi nie tylko zapewniamy sobie smaczny posiłek, ale przede wszystkim dostarczamy organizmowi potrzebne witaminy z grupy B.

Ich smak potrafi przywrócić nie jedno wspomnienie. Spożywane zazwyczaj w okresie świątecznym u nas dostępne są codziennie. Pierogi z kapustą i grzybami idealnie doprawione, swoją kwasowością i pikanterią potrafią rozgrzać nawet w najzimniejszy dzień. Spróbujcie, jeśli marzy Wam się skosztowanie ręcznie lepionych pierogów, które chociaż w minimalnym stopniu będą dorównywać tym u babci. Także to połączenie kapusty z grzybami jest wegańską wersją pierożków.

pielmieni w skazce

Pielmieni to małe pierożki popularne na Ukrainie. Powstały początkowo na Syberii, ale zasłynęły w całej Rosji. Dziś możemy je także spotkać we wschodniej części naszego kraju. Tradycyjnie nadziewane są surowym, mięsnym farszem (wołowo-wieprzowym). Dzięki temu, w trakcie gotowania wydobywa się w ich wnętrzu bulion. To różni je od polskich pierogów z mięsem. W kształcie i wielkości przypominają uszka do barszczu, a to dlatego, aby jeść je w całości. Nieodpowiednim jest przekrajanie pielmieni albo nakłuwanie ich widelcem. Takie zabiegi spowodują wypłynięcie aromatycznego wywaru. W naszej Skazce poszliśmy o krok dalej i typowe nadzienie zamieniliśmy na farsz z wołowiny i  jagnięciny albo z łososia i łososia z sandaczem. Te mięsne w połączeniu z mieszanką przypraw zapewnią wyjątkowe doznania, z kolei łosoś i sandacz zanurzone są w pysznym, rybnym wywarze.

Słodkie szczęście

W ramach deseru proponujemy także przepyszne pierożki na słodko. Z uwielbienia do słodkości stworzyliśmy aż cztery propozycje. Pierogi z wiśniami balansują pomiędzy delikatną i naturalną nutą kwasowości, a wyważoną słodyczą. Staramy się mocno przestrzegać tych proporcji, ponieważ za ich sprawą tworzymy za każdym razem ten sam wyjątkowy smak.

Pierogi z truskawkami niezależnie od pory roku bazują przede wszystkim na prawdziwych owocach. Nigdy nie używamy zamienników typu konfitury, nawet jeśli miałyby być domowej roboty. Słodycz i soczystość ich wnętrza przypomina z każdym kęsem najcieplejsze dni lata.

Tradycyjne polskie pierogi z twarogiem znane są pewnie wszystkim od najmłodszych lat. W naszej Skazce dokładamy wszelkich starań, aby wykorzystane nadzienie nie było przesłodzone, a zachowywało naturalny smak i kremową konsystencję.

Naszą perłą są zachwycające nie tylko wyglądem pierogi kakaowo-kokosowe. W kolorystyce, jak w nazwie – dominują barwy czarny i biały. Delikatne i słodkie ciasto nie tylko jest ciemne, ale przede wszystkim w smaku oddaje opalane słońcem kakao. Jego zaś idealnie białe nadzienie o kokosowej nucie uroczo imituje spadające z nieba śnieżynki.

Przepyszne manty

Ponieważ nasza restauracja specjalizuje się we wschodnich daniach, to oczywiście nie mogło zabraknąć tych popularnych w całej Azji Centralnej pierogów. Manty to tradycyjne danie kuchni środkowoazjatyckiej i kaukaskiej, ale stały się popularne również w innych zakątkach świata. W kształcie nie przypominają znanych nam pierogów, ponieważ zamiast półksiężyca tworzą swego rodzaju sakiewkę. Zazwyczaj jest ona wypełniona mięsem mielonym, ale w zależności od pory roku także warzywnym nadzieniem.

W naszej restauracji zależy nam, aby smakiem oddać kwintesencję i urok samego Uzbekistanu. Proponujemy zatem manty z tradycyjnie siekaną wołowiną, siekaną jagnięciną i manty z siekaną baraniną. Odpowiednie doprawienie, cebulka i rozmaite techniki sprawiają, że mięso pozostaje soczyste i aromatyczne, a to za sprawą bulionu wewnątrz sakiewki. Nowością w naszej karcie są manty z siekanym łososiem. Z odrobiną twarożku i delikatnymi przyprawami tworzy zgraną i niezwykle wytrawną całość.

Dla naszych wegańskich Gości przygotowaliśmy klasyczną, warzywną wersję nadzienia. Wykorzystanie dyni znane jest bowiem w północno-kaukaskich książkach kucharskich już od wieków. Z dodatkiem podkreślającej pikanterii cebuli i odpowiedniego zmieszania przypraw zyskujemy wyrazisty smak. Oczywiście wszystkie nasze manty bezpośrednio po złożeniu zamówienia gotowane są na parze. Dzięki temu otrzymujemy idealną strukturę ciasta, piękny kształt i soczyste nadzienie. Opisane wyżej smaki dostępne są również w naszej autorskiej wersji ciasta bezglutenowego.

Chociaż staramy się przygotowywać pierogi bez udziału mąki pszennej, to mogą jednak zawierać one śladowe jej ilości. Dlatego zalecamy, aby osoby chorujące na celiakię spożywały je wyłącznie na własną odpowiedzialność. Oczywiście w trakcie przygotowywania ciasta przestrzegamy wszelkich zasad, aby uniknąć wszelkiego i celowego kontaktu z pszenicą, to jednak w obliczu nieprzyjemnego zdarzenia, wolimy uprzednio o tym poinformować.

Goście z daleka

Cieszymy się, że nasze pierogi zachwycają i stają się tym samym coraz bardziej popularne. Dochodzą nas często miłe słuchy, że wśród naszych Gości znajduje się całkiem spore grono pierogowych smakoszy, którzy przyjeżdżają do Skazki specjalnie z drugiego końca miasta. Jesteśmy szczęśliwi, że nasze wyroby w pełni Was zadowalają, a jednocześnie obiecujemy, że nie poprzestaniemy na laurach i stale będziemy się rozwijać, dodawać nowe nadzienia i doskonalić to, co już istnieje.

Serdecznie zapraszamy do naszej restauracji wszystkich miłośników wyrobów mącznych, abyście mogli rozkoszować się bajkowymi i bezglutenowymi pierogami. Wśród mnogości smaków i aromatów, różnej wielkości i o różnorakim kształcie (a nawet kolorze!) jesteśmy przekonani, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie i na pewno zapragnie jeszcze więcej i więcej.