Kuchnia uzbecka z całą odpowiedzialnością może zostać zaliczona do jednej z najbogatszych, najbardziej różnorodnych ze wszystkich kuchni całego świata. Na kuchnię Uzbekistanu należy oczywiście patrzeć szerzej – przez pryzmat kultury kulinarnej całej Azji Centralnej, Azji Środkowej. Będą pojawiać się takie dania jak pilaw, które występować będą w całym obszarze geograficznym, chociaż w nieskończonej ilości odmian.
Z racji kultury i religii nie występuje w tej kuchni wieprzowina, dominują więc dania z wołowiny, baraniny, jagnięciny, drobiu. Często występują dania mączne, często w połączeniu z mięsem. Charakterystyczne dla kuchni uzbeckiej, jak również całej kuchni Azji Środkowej są metody przygotowania dań – przy wykorzystaniu kazana – żeliwnego, masywnego naczynia, garu, który służy do smażenia, gotowania, pieczenia, duszenia – idealnego do dań jednogarnkowych, których w kuchni uzbeckiej jest wiele. Tandyr – piec opalany tradycyjnie paliwami stałymi – w na ściankach którego przykleja się samsę – bułeczki z ciasta przypominającego francuskie, nadzianych mięsem, dynią lub innymi składnikami. W tandyrze można także przygotowywać tradycyjny chleb uzbecki oraz mięso.
W karcie Skazki jest szereg pozycji z zakresu kuchni Azji Centralnej, uzbeckiej. Niemal zawsze oferujemy naszym Gościom takie dania jak manty z różnymi nadzieniami, samsa – z różnym środkiem do wyboru, aromatyczna i intensywna w smaku zupa szurpa z jagnięciną.
Kuchnia Azji Centralnej jest zdecydowanie kierunkiem jaki planujemy rozwijać. Dania takie jak pilaw, w różnych odsłonach, na razie jeszcze nieregularnie, są przez nas wykonywane, z zachowaniem wszystkich szczegółów sztuki kulinarnej.
Wszystkie dania oferowane w naszym lokalu są halal.