Pierogarnia Skazka

Pierogarnia Skazka

Ręcznie lepione pierogi

Lepimy dla Was pierogi od 2015 roku. Wkładamy w ten proces ogromną ilość serca, zaangażowania, pasji. Nigdy nie odeszliśmy od ręcznej produkcji. Nigdy nie poszliśmy na żaden kompromis związany z użyciem gorszej jakości składników. 

Wszystkie oferowane przez nas wyroby mączne są wykonywane ręcznie, samodzielnie. Obok klasycznych pierogów oferujemy również malutkie pierożki z mięsem – pielmieni, większe pierogi na parze – manty, zawierające farsz mięsny lub łososia, dynię, oferujemy również zapiekaną w piecu samsę. 

Oferujemy zarówno pierogi o tradycyjnych farszach – takie jak pierogi ruskie, pierogi z mięsem (gotowanym, wołowym), tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Proponujemy także pierogi ze świeżym szpinakiem (zawsze świeżym, jak ognia unikamy mrożonego!) i serem feta, burakami i ricottą, suszonymi pomidorami. 

Zawsze staramy się proponować również odmiany wegańskie, posiadamy w ofercie np. pierogi z soczewicą. 

Polecamy też nasze pierogi bezglutenowe, które udało nam się doprowadzić do bardzo wysokiego poziomu. Nie tylko nie są one gorsze niż zwykłe pierogi glutenowe. Można uznać, że są nawet lepsze, że ciasto jest smaczne. Nie kruszą się. Są naprawdę dopracowane.  

 

Pierogi Warszawa – pierogARNIA WARSZAWA

Dzięki naszej ofercie możecie skosztować w Warszawie wspaniałych pierogów, na najwyższym poziomie. Staramy się bardzo wysoko ustawić poprzeczkę. Nie szukamy ŻADNYCH kompromisów, oszczędności. Nasze tworzymy z wykorzystaniem prawdziwego masła, wołowiny, jagnięciny, wysokiej jakości twarogu, owoców wiśni czy truskawek (okrągły rok! Nigdy nie używamy żadnych dżemów!). Wszystkie nasze pierogi lepimy ręcznie. Jesteśmy prawdziwymi pasjonatami i wkładamy całe nasze serce w tworzenie naszych pierogów. 

Pierogi na dowóz, pierogi na telefon

Dowozimy nasze pierogi na terenie całej Warszawy i okolic. Działamy w ten sposób już od lat. Zlepiliśmy już pewnie miliony pierogów – wyznaczając przy tym wysokie standardy. 

Pielmieni – małe pierożki ze wschodu

Pielmieni to malutkie pierożki nadziewane farszem mięsnym – w naszej restauracji dostępne w dwóch wariantach – z wołowiną lub jagnięciną. Co istotne – sami przygotowujemy nasz farsz, sami rozbieramy mięso, usuwamy z niego wszelkie żyłki, mielimy. Używamy faktycznie jagnięciny – a nie baraniny – i chociaż jagnięcina wychodzi znacznie drożej to tak właśnie postanowiliśmy. Bardzo zabiegamy o to, aby farsz w pielmieniach był bardzo soczysty. 

Manty – pierogi gotowane na parze

Tradycyjne pierogi Azji Centralnej – powszechne m.in. w Kazachstanie, Uzbekistanie, Tadżykistanie, Kirgistanie, Turkmenistanie – ale również w całej Rosji, Ukrainie czy Białorusi. Idea mantów jest taka, że surowe mięso i cebulka dochodzą, gotują się wewnątrz pierożka – na parze. Manty są bardzo soczyste, nasycone intensywnym smakiem. Są niepowtarzalne. Bardzo polecamy tę pozycję naszego menu!

Samsa – tradycyjne danie Azji Centralnej

W Polsce spotykane są pierogi z pieca. W zasadzie czymś podobnym jest samsa. A jednak samsa jest przygotowywana z innego ciasta – ala francuskiego. Samsa to ciastko z nadzieniem – tradycyjnie jest to nadzienie mięsne, w naszej karcie można jednak spotkać również samsę z łososiem, ziemniakami, szpinakiem. Ciasto jest chrupiące. Nadzienie soczyste.