Pierogi – Pierogarnia Warszawa – Skazka

Pierogi – Pierogarnia Warszawa – Skazka

Skąd wiemy, że trafiliśmy do dobrej pierogarni? Kiedy ciasto przygotowywane jest według babcinego przepisu, a jego delikatna struktura nie jest gumowa, twarda ani kleista i rwąca. Kiedy farsz nie jedno ma imię, ponieważ tyle, ile ludzi na świecie, tak wiele jest upodobań, a przecież każdy zasługuje na smaczne co nieco. W końcu, kiedy pierogi lepione są ręcznie, a od początku procesu można wyczuć w nich uczucie i pasję do gotowania.

Ręcznie zlepione

W Skazce już od samego początku, czyli od 2015 roku wcielamy te zasady w życie, ponieważ wiemy jak ważne jest, aby się nie rozczarować i nie stracić zaufania. Wielu próbowało ciasta – zarówno tego klasycznego jak również naszej autorskiej wersji – bezglutenowego. Wielu zamykało oczy, żuło przez chwilę, po czym z uśmiechem pełnym satysfakcji przytakiwali głowami. Bardzo angażujemy się w cały proces tworzenia pierogów, dlatego też nigdy nie poszliśmy na żaden kompromis związany z użyciem gorszej jakości składników.

Każdy pierożek czy to mały, czy też duży zawsze jest lepiony ręcznie. I choć pewnie ciężko w to uwierzyć, ponieważ wszystkie wyglądają niemal identycznie i jak z obrazka, to zawdzięczamy to ogromnemu doświadczeniu. Nie skłamiemy, jeśli powiemy, że na przestrzeni lat zlepiliśmy już tysiące pierogów. Dzięki temu zyskaliśmy ogromną praktykę i wyeliminowaliśmy z nich wszelkie błędy i niedociągnięcia. Dziś możemy otwarcie przyznać, że tworzymy jedne z najlepszych w całej Warszawie!

W naszej ofercie z mącznego ciasta nie tworzymy wyłącznie pierogów. Chcemy, aby kulinarni podróżnicy mogli za sprawą smaku przenieść się we wschodnie rejony i tam spróbować maleńkich pielmieni i większych, gotowanych tradycyjnie na parze – mant.

dla każdego coś pysznego

Tworzymy różnorakie nadzienia – klasycznie polskie (jak np. mięsne, ruskie z serem i ziemniakami, kapusta z grzybami), wytrawne i popularne na całym świecie (świeży szpinak z serem feta, buraki z serkiem risotta, łosoś z serkiem śmietankowym albo suszone pomidory z kremowym twarożkiem), tradycyjne ukraińskie (z ziemniakami i cebulką), w wersji na słodko (z wiśniami, z truskawkami, z twarogiem lub kakaowo-kokosowe) oraz zawsze specjalnie dla naszych wegańskich Gości posiadamy w karcie pierogi z nadzieniem z czerwonej soczewicy. Taki farsz nie tylko jest smaczny i mocno sycący, ale także jest roślinną wersją pełnowartościowego białka.

Większość naszych kultowych pierogów lepimy także w wersji bezglutenowej. Nasze autorskie ciasto było przez lata doskonalone. Z każdą nową poprawką było próbowane, oceniane i ponownie modyfikowane. I tak przez kilka razy, ale dzięki temu możemy pochwalić się pysznym bezglutenowym ciastem na pierogi, które smakowo niemal w żaden sposób nie odstępuje od tego z mąki pszennej, a dodatkowo jest ciekawsze w smaku, bo tak rzadkie na kulinarnym rynku. Jest naszą dumą – delikatne i rozpływające się w ustach. Mimo że pierogi z niego ulepione są odrobinę grubsze niż typowe, klasyczne, to jednak niczemu to nie szkodzi, ponieważ ciasto samo w sobie jest bardzo smaczne.

PIELMIENI – MAŁE PIEROŻKI ZE WSCHODU

Pielmieni to małe pierożki popularne na całej Ukrainie i Rosji. Tradycyjnie nadziewane są surowym, mięsnym farszem, dzięki czemu, w trakcie gotowania wydobywa się w ich wnętrzu bulion. To za jego sprawą pielmieni wielkością i kształtem przypominają znane nam uszka do barszczu. Są tak małe, że możemy, a wręcz powinniśmy jeść je w całości. Wszelkie przekrajanie albo nakłuwanie sprawi, że cenny wywar wypłynie. W naszej Skazce poszliśmy o krok dalej i typowe nadzienie zamieniliśmy na farsz z baraniny/młodej jagnięciny, wołowiny a także z łososia. Podajemy je zanurzone w bulionie analogicznie – mięsnym albo rybnym. Idealnie sprawdzają się z kwaśną śmietaną, dzięki czemu w całości otrzymujemy mocno sycący posiłek.

MANTY – PIEROGI GOTOWANE NA PARZE

Manty to tradycyjne pierogi znane w całej Azji Centralnej, ale również niezwykle popularne w Rosji, na Ukrainie czy też Białorusi. Kształtem w żaden sposób nie przypominają klasycznych pierogów, ponieważ zamiast półksiężyca tworzą małe sakiewki. Również nadziewane są w zupełnie odmienny sposób. Do cieniutkiego ciasta nakłada się zupełnie surowe nadzienie. Zamysł jest taki, aby podczas tradycyjnego gotowania na parze w jego wnętrzu wytworzył się aromatyczny bulion, który podczas jedzenia należy uprzednio wypić. W naszej restauracji zależy nam, aby smakiem oddać kwintesencję i urok samego Uzbekistanu. Proponujemy zatem manty z tradycyjnie siekaną wołowiną i manty z siekaną baraniną. Dla Wegan z kolei przygotowaliśmy klasyczną warzywną wersję – z dynią. Poprzez odpowiednie doprawienie i pikanterię cebuli otrzymaliśmy charakterne danie.

NASZE PIEROGI – PIEROGI PREMIUM

Dokładamy wszelkich starań, aby na mapie kulinarnej Warszawy znalazła się wyjątkowa pierogarnia, do której z zachwytem i niecierpliwością będą przychodzić wszyscy wielbiciele pierogowych wyrobów. Z ogromną dokładnością już od samego początku przygotowujemy ciasto i farsz. Zarówno do ciasta klasycznego jak i bezglutenowego mamy sprawdzone i długo wypracowywane receptury. Już od podstaw tworzone jest z niesamowitą dbałością i zamiłowaniem. Delikatne i emocjonujące mieszanie mąki obowiązkowo z gorącą wodą, a następnie długie i pracowite wyrabianie ciasta własnymi rękami. Prawdziwe gospodynie wiedzą i pewnie potwierdzą, że nic tak jak ciepło ludzkich rąk i spokój, nie wpływa pozytywnie na końcowy efekt pierogów. Te najsmaczniejsze przecież w taki sposób powstają – ukochana babcia zagniata ciasto, po czym oblepia nim farsz i sprawnie zlepia.

Korzystamy tylko z produktów z najwyższej półki, ponieważ wiemy jak ważna jest jakość. Nasze pierogi wypełniamy prawdziwym masłem i twarogiem, najlepszym mięsem, a jeśli wykorzystujemy warzywa lub owoce, to tylko naturalne, ponieważ mrożenie rozmywa ich prawdziwy smak. I choć zimą z powodzeniem moglibyśmy użyć konfitur, nawet domowej roboty, to i tak tego unikamy – dla wyjątkowych doznań. Nasze kucharki opracowały specjalną metodę lepienia pierogów, dzięki czemu ciasto za każdym razem idealnie się zlepia, a dodatkowo nie brudzi się na zewnątrz od wypełniającego go farszu. Oprócz tego, że mamy pyszne ciasto, staramy się też przedstawić doskonalone przez nas farsze, dlatego naszym założeniem jest, że na każdy pieróg przypada aż 50 g nadzienia! Dzięki temu jesteśmy w stanie nasycić się już kilkoma pierożkami.

PIEROGI NA DOWÓZ, PIEROGI NA TELEFON, PIEROGI W DOSTAWIE

W naszej restauracji od wielu lat działa popularne obecnie jedzenie z dowozem. W ten sposób restauracyjne propozycje docierają do naszych Gości z całej Warszawy i pobliskich okolic. Już od wielu lat szkolimy własnych dostawców, abyśmy mogli być zadowoleni z ich usług razem z Wami. Oczywiście oprócz pierogów zachęcamy do składania zamówień na inne nasze dania jak np. zupy, dania mięsne, rybne czy sałatki. W formie przystawek posiadamy także rozmaite (też mączne) wytwory z kuchni wschodniej – pieczone i smażone (ciepalgasz, hingalasz oraz czebureki). Jednak ogromną popularnością cieszą się zestawy, które składają się z pierożków i aromatycznych zup. Spróbujecie u nas rybnej uchy, barszczu ukraińskiego, a także uzbeckiej szurpy. Każda z nich gotowana jest na dużych kawałkach prawdziwego mięsa lub ryby, co też znajduje się w każdej  zamówionej porcji.

W trakcie dowozu jedzenie nie stygnie ani nie traci swojego pierwotnego kształtu. Posiadamy wykwalifikowanych dostawców, którzy wiedzą, że niezaplanowane i ekscentryczne ruchy kierownicą nie wpływają korzystnie na finalny wygląd wiezionych potraw. Dodatkowo my sami zadbaliśmy o to, aby zapakowane w specjalne pojemniki dania dojeżdżały na miejsce w takim stanie, w jakim opuściły nasz lokal. Bardzo nam zależy, aby zgodnie ze słowami piosenki był jedynie „do zakochania jeden krok”.  Przygotowywane w kuchni z niezwykłą dokładnością potrafią wprawić w zachwyt i oszołomienie. A wszystko to dla naszych Gości. Aktualnie możecie zamówić jedzenie na wynos poprzez naszą stronę internetową albo dzwoniąc pod numer telefonu 501648065. Jeśli wolicie, możecie też skorzystać po prostu z usług firm dostarczających posiłki. Współpracujemy np. z Pyszne.pl, Bolt Food, Wolt, Glovo czy Uber Eats.