MENU

NASZE

MENU

Drodzy Goście!

Prezentujemy kuchnie – Kaukazu Północnego – Czeczeni oraz Inguszetii, Uzbekistanu (Azji Centralnej), Rosji, Ukrainy, jak również elementy kuchni polskiej – takie jak pierogi ruskie czy pierogi z mięsem.

Co warte podkreślenia – jesteśmy w tej chwili jedynym lokalem w Polsce oraz jednym z nielicznych w całej Europie serwującym dania Wajnachów – Czeczenów oraz Inguszy. Prezentujemy w naszym menu praktycznie wszystkie najważniejsze dania kuchni wajnachskiej – żiżig galnasz w kilku wykonaniach, ciapelgasz, hingalasz oraz te popularne w regionie (pielmieni, manty, cieburieki, zupy – barszcze, ucha, szurpa).

Nasze mięso jest najwyższej jakości. Niewiele jest w Warszawie lokali, które używają do produkcji pierogów mięsa takiej klasy. Nigdy nie kupujemy zmielonego farszu – zawsze zamawiamy mięso u zaufanego rzeźnika. Nasi rzeźnicy to zawsze Wajnachowie.

Zapraszamy Was na podróż kulinarną, której dotychczas prawdopodobnie nie doświadczyliście. Jaka jest kuchnia Kaukazu Północnego? Bardzo oryginalna i zaskakująca w swej prostocie. Bardzo często całe dania bazują dosłownie na kilku składnikach takich jak mąka, mięso, czosnek, czy mąka, twaróg i cebula. A jednak dobrze przygotowane placki ciapelgasz od tych wykonanych słabo różnią się dosłownie wszystkim.

Lokal jest przyjazny muzułmanom. W lokalu nie ma alkoholu, mięso wykorzystywane do przygotowania dań jest całkowicie HALAL.

PRZYSTAWKI

Zarezerwuj stolik

PRZYSTAWKI

Ciepalgasz oraz hingalasz to narodowe czeczeno-inguskie dania mączne – cienkie placuszki wypiekane na patelni a następnie polewane, nasączane roztopionym masłem.

Ciepalgasz – to słony placek nadziany twarogiem i drobno siekaną cebulką.

Hingalasz – to placek nadziany lekko osłodzoną dynią.

Ciebureki to bardzo popularne danie w całym byłym ZSRR – chrupiące placki nadziewane mięsem lub innym nadzieniem, smażone w tłuszczu.

ZUPY

Zarezerwuj stolik

ZUPY

Do wszystkich naszych zup podajemy samodzielnie wypiekane pieczywo.

DANIA GŁÓWNE

Zarezerwuj stolik

DANIA GŁÓWNE

 

DESERY

Zarezerwuj stolik

DESERY

SAMSA UZBECKA

Zarezerwuj stolik

SAMSA UZBECKA

Przystawka, czas oczekiwania 30-35 minut.

Danie popularne w Azji Centralnej. Trójkątne, sporej wielkości ciastka z nadzieniem. Samsa jest lepiona z ciasta a la francuskiego, które sami wykonujemy. Nadzienie – np. mięsne, jest umieszczane wewnątrz ciasta w postaci surowej, dojść ma w trakcie wypiekania. Nadzienie powinno cechować się soczystością i odpowiednim aromatem, jaki uzyskujemy na drodze odpowiedniego doprawiania.

MANTY UZBECKIE

Zarezerwuj stolik

MANTY UZBECKIE

Pierogi na parze, czas oczekiwania 30-35 minut.

Manty – narodowe danie Uzbekistanu, popularne w całej Azji Centralnej oraz na Kaukazie Północnym. Duże pierogi gotowane na parze. Za każdym razem po złożeniu zamówienia uruchomiamy naszą mantowarkę, na której manty będą gotować się około 30-35 minut. Podobnie jak w przypadku pielmieni, farsz w mantach również jest surowy i gotuje się wraz z pierogami, wytwarzając przy tym charakterystyczny bulion, sok, który przy konsumpcji będzie wyciekać z wnętrza przepysznych mantów.

PIEROGI KLASYCZNE

Zarezerwuj stolik

PIEROGI KLASYCZNE

Czas oczekiwania 10-15 minut.

Wkładamy ogromną energię, serce w nasze wyroby mączne. Stawiamy na jakość, używamy do tworzenia naszych pierogów składników o najlepszej jakości – np. farsz do pierogów z mięsem mielimy samodzielnie używając do tego celu takiej samej wołowiny, jakiej używamy do naszych dań głównych. Wszystkie pierogi zawierające mięso lub produkty pochodzenia zwierzęcego – jajka czy mleko – smarujemy prawdziwym masłem. Wszystkie pierogi wegańskie smarujemy olejem roślinnym. Pierogi podajemy z dodatkami – m.in. smażoną cebulką, śmietaną.

Możliwe są również inne kompozycje, w sensie miksy. Porozmawiaj z obsługą sali. Jesteśmy elastyczni.

PIEROGI NA SŁODKO

Zarezerwuj stolik

PIEROGI NA SŁODKO

PIEROGI BEZGLUTENOWE

Zarezerwuj stolik

PIEROGI BEZGLUTENOWE

*(w naszej kuchni pracujemy też z pszenicą, prezentowane pierogi bezglutenowe mogą zawierać śladowe ilości glutenu) 

Czas oczekiwania około 15 minut.

Nasze pierogi bezglutenowe są dokładnie tych samych rozmiarów co pierogi zwyczajne, ciasto wykonane jest z naturalnych składników. Pierogi bezglutenowe w tym wykonaniu są inne, w jakimś sensie ciekawsze. Ciasto ma bardzo interesujący smak. Gorąco polecamy!


Wszystkie pierogi zawierające mięso lub produkty pochodzenia zwierzęcego – jajka czy mleko – smarujemy prawdziwym masłem. Wszystkie pierogi wegańskie smarujemy olejem roślinnym.

PIEROGI BEZGLUTENOWE NA SŁODKO

 

NAPOJE

Zarezerwuj stolik

KAWA

Nasza restauracja dysponuje potężnym asortymentem najróżniejszych napojów.  

Posiadamy szeroki wybór herbat, zarówno klasycznych, jak i bardziej egzotycznych.

W naszej ofercie znajdziesz również milkshake’i, lemoniady gruzińskie, koktajle warzywno-owocowe (smoothie), lemoniady naszej własnej produkcji, soki wyciskane, soki tłoczone, kwasy chlebowe, 

Dodatkowo mamy kilka rodzajów wody, w tym wodę Borjomi, oraz piwo bezalkoholowe.