Zioła i owoce nie tylko w kuchni – olejki eteryczne


Pomarańcza, cytryna, grejpfrut, mięta, goździk, trawa cytrynowa, cynamon, rozmaryn… i wiele innych roślin, owoców ma swoje zastosowanie nie tylko w kuchni ale także wytwarza się z nich olejki eteryczne.

Olejki eteryczne pozyskuje się z przeróżnych roślin w procesie ekstrakcji lub destylacji parą wodną. Olejki eteryczne wykorzystuje się m.in. do produkcji perfum, jak również do aromaterapii.

Naturalne olejki eteryczne już wkrótce będzie można zakupić w zaprzyjaźnionym sklepie https://jatola.pl/sklep/142-olejki-eteryczne – zapraszamy!

Interesującym jest tęż fakt, że to właśnie te produkty, które w kuchni stosujemy w celu uzyskania charakterystycznego aromatu dania, aby zdecydowanie wyostrzyć jego smak – cytryna, trawa cytrynowa, rozmaryn – to właśnie z nich tworzy się charakterystyczne olejki eteryczne. 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o