Ser suluguni, czyli dusza i serce


Ser suluguni, czyli dusza i serce

Jedno z pięknych gruzińskich powiedzeń mówi, że aby ukazać gościnność wystarczy chleb, ser i dobre serce. Kuchnia ta przepełniona jest różnymi warzywami, nasionami, orzechami, mięsem i oczywiście serami. Jednym z najbardziej znanych gruzińskich serów jest właśnie suluguni. Receptura jego tworzenia uważana jest za narodowe dziedzictwo kuchni gruzińskiej, a sam przepis sięga nawet do czasów starożytnych, ponieważ serowarstwo znane jest na Kaukazie od blisko 10 tysięcy lat!

od mleka aż do sera

Suluguni pochodzi z regionu Megrelii, który znajduje się w północno-zachodniej części Gruzji. To właśnie tam o charakterystycznym, słonawym smaku i ciekawej strukturze, która przypomina rozrywające się włókna, powstaje ten wyjątkowy przysmak. Do jego produkcji używane są różne rodzaje mleka (i ich mieszanki), a od ich smaku, zależy efekt końcowy sera. Kolorystyka jest przeważnie jasna, ale różni się w zależności od podstawowego składnika, mianowicie z mleka bawolego otrzymamy ser o kremowym odcieniu, zaś już z mleka krowiego bądź koziego będzie nieco bardziej żółtawy. Ukończony ser zastaniemy w kształcie krążka o grubości od 2 do 3,5 centymetra.

znaczenie nazwy

Pochodzenie nazwy sera tłumaczone jest w zależności od regionu i tak w języku megrelskim, którym posługują się mieszkańcy północno-zachodniej Gruzji, oznacza „ugniatanie bydła”, co opisuje tradycyjny sposób produkcji i wskazuje na podstawowy składnik jakim jest mleko. Z kolei zaś etymologia ludowa pokazuje jak bardzo cenili sobie swój ser i jak emocjonalnie do niego podchodzili, bowiem suli oznacza „duszę”, a guli „serce”.

Z odrobiną technologii

W dawnej Gruzji ser wyrabiany był ręcznie, co jest stosunkowo prostym zajęciem, ale bardzo czasochłonnym i wymagającym praktyki. W związku z rosnącą popularnością wytworów, Gruzini zaczęli korzystać z nowoczesnej technologii, ale nadal bazując na ludzkich umiejętnościach – w ten sposób nie muszą sami podgrzewać i mieszać mleka, przy testowaniu próbek sera nie zostają skazani na własne kubki smakowe, a przechowywanie w odpowiedniej temperaturze w trakcie dojrzewania ułatwiają wielkie zbiorniki.

suluguni w kuchni

Suluguni może być wykorzystywany w kuchni na wiele sposobów – może służyć jako osobna przekąska np. do pysznego gruzińskiego wina lub jako dodatek do sałatek czy ciepłych dań. Suluguni wyśmienicie sprawdzi się też jako główny składnik w popularnym na całym świecie chaczapuri.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o