Blog
Ciepalgasz
Cieniutki placek czeczeński oraz inguski, z nadzieniem z twarożku oraz szczypiorku lub cebulki, polany/nasączony roztopionym..
Czak-czak – tradycyjny deser tatarski
Jedzenie jest nieodłączną częścią życia każdego człowieka. Lekko przetworzone towarzyszy nam już w brzuchu mamy, następnie w każdym..
Pilaw – najważniejsze danie Azji Centralnej
Jedno z najważniejszych dań Azji Centralnej, Uzbekistanu, Tadżykistanu, Kirgistanu, Turkmenistanu, Kazachstanu. Danie posiadające ogromną..
Szurpa – tradycyjna zupa tatarska
Kiedy to Tatarzy zaczęli najeżdżać w XIII wieku Europę nie tylko ich kultura, ale przede wszystkim specyficzna kuchnia zaczęły..
Pachnące i gorące – czebureki!
Tradycyjne tatarskie i mongolskie danie, które wraz z rozprzestrzenianiem się tych ludów zagościło w kulturze ludów kaukaskich. Niezwykle..
Manty – pierogi na parze
Absolutnie zjawiskowe, przepyszne, aromatyczne, zazwyczaj duże, pierogi przygotowywane na parze – manty. W wersji klasycznej nadziane..
Żiżig galnasz – mięso z kluseczkami po czeczeńsku
Zdecydowanie najpopularniejsze danie kuchni czeczeńskiej, powszechne również w Inguszetii. W podobnej postaci – zwane już chinkal – znane..