Blog
Lobiani – gruziński chleb z fasolą
Gruzja zasłynęła na całym świecie nie tylko z wyjątkowego i aromatycznego wina, ale przede wszystkim z mącznych wypieków. Znane na całym..
Lobio – fasolowe danie z Gruzji
Kuchnia gruzińska znana jest ze swoich dań – prostych w wykonaniu, bardzo aromatycznych, sycących i przede wszystkim tanich. Wynika to z..
Lawasz – ormiański chleb
Chleb jako jeden z podstawowych wytworów kuchni zajmuje w różnych zakątkach świata miejsce naczelne. Często spożywany jest codziennie, a..
Ser suluguni, czyli dusza i serce
Jedno z pięknych gruzińskich powiedzeń mówi, że aby ukazać gościnność wystarczy chleb, ser i dobre serce. Kuchnia ta przepełniona jest..
Chaczapuri imeruli, czyli o gruzińskiej pizzy
Jedną z tradycyjnych gruzińskich potraw, a zarazem najpopularniejszą na całym świecie jest chaczapuri. Ma ono wiele odmian, które różnią..
Chaczapuri megruli – połączenie dwóch regionów
Jedną z najbardziej znanych na całym świecie potraw kuchni gruzińskiej jest bez wątpienia chaczapuri. Dostępność składników i prostota w..
Chaczapuri adżaruli – o serowych łódeczkach
Gruzińskie chaczapuri, które jest z resztą tradycyjną potrawą kaukaskich stron, zawładnęło całym światem! W zależności od regionu Gruzji,..
Chaczapuri
Jakie jest najpopularniejsze na całym świecie danie kuchni gruzińskiej, a zarazem tradycyjne, bogate kulturowo i znane od pokoleń w..
Chałwa czeczeńska
Pod tym pojęciem występują przynajmniej dwa dania – desery – popularne w Czeczeni i Inguszetii. Jedna z nich to tatarski czak-czak – w..
Tort Napoleon – historia zwycięskiego deseru
Legendarny tort, którego historia nie jest jednoznaczna. Wyjątkowy smak, na który składają się delikatne warstwy ciasta i pyszny, maślany..