Blog
Zhingaliov hac – ormiański chlebek z zieleniną
Każda z kultur ma swoje własne, charakterystyczne wypieki mączne. Wynika to przede wszystkim z tego, że produkty typu mąka, woda, jaja,..
Bliny – historia niezwykłych naleśników
Kto w dzieciństwie choć raz jadł naleśniki zrozumie w minimalnej połowie zachwyt nad pysznymi blinami. Delikatne, rozpływające się w..
Sekret długowieczności kaukaskich górali
„Lata wcześniej […] trafiłem na etnografię ludów Kaukazu. Pamiętam obrazek kobiety przechadzającej się daleko przed paradą, palącej..
Nadziewane orzeszki – słodycz ze Wschodu
W wielu historiach możemy usłyszeć, że sprzedawane swego czasu na straganach przez naszych wschodnich sąsiadów rozmaitości, kryły..
O tym, jak pewien tort stał się wizytówką kraju
Znany i uwielbiany od dziesięcioleci na całej Ukrainie. Utajniony przepis, który starają się w domach podrobić gospodynie. Wyjątkowy smak..
Ucha – tradycyjna zupa rybna
Zazwyczaj zaczyna się to od spakowania wędki do samochodu, ponieważ aby zająć się gotowaniem, musi najpierw złowić główny składnik (a..
Kukurydziane placuszki mczadi z Gruzji
Gruzja słynie z warzywnych, mięsnych i mącznych wypieków. Te ostatnie idealnie komponują się jako dodatek do każdego rodzaju dania. Tak..
Syrniki – twarogowe placuszki
Czym są syrniki? Dla mnie smakiem dzieciństwa. Zapachem, który z rana wznosił się na piętro domu. Letnimi porankami tygodni,..
Churchele – gruzińskie snickersy
Pewnie nie raz widzieliście je na straganach podczas dożynek i odpustów albo w internecie przeglądając zdjęcia z różnych stron świata...
Skazka Sushi Warszawa
Miło nam poinformować, że uruchomiliśmy właśnie nasz nowy projekt – Skazka Sushi. Sushi w naszym wykonaniu jest najwyższej jakości. Od..