Blog
Samowar – rosyjski sposób na herbatę
Kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, nie ma nic lepszego od szklanki gorącej herbaty. Najlepiej po rosyjsku – w stakanie, z cukrem,..
Megrelia – ojczyzna charczo
Śmietanka mitycznych bohaterów helleńskich pod wodzą Jazona przybyła tu na statku Argo, aby zdobyć złote runo. Czy przed wykonaniem zadań..
Top 10 – najpopularniejsze dania Kaukazu
Tak, jak każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku, tak każda podróż kulinarna zaczyna się od pierwszego „gryza”. Napisać, że kuchnia..
Abchazja. Kraina miodem płynąca
Być może to subtropikalny klimat i bujna roślinność, a być może krajobrazy, uznane w czasach Związku Radzieckiego za najpiękniejsze w..
Nauryz – tradycyjne kazachskie obchody święta wiosny
Nauryz symbolizuje odnowę natury i człowieka, oczyszczenie duszy i początek nowego życia. 21 marca jest dniem równonocy wiosennej. Dzień,..
Najpopularniejsze dania mięsne kuchni kazachskiej
Kiedy mówi się o kuchni kazachskiej, najpierw wspomina się o mięsie. Wynika to z faktu, że kiedy kształtowała się narodowość Kazachów w..
JAKIE ORYGINALNE PREZENTY WARTO PRZYWIEŹĆ Z WYCIECZKI DO KAZACHSTANU?
To zupełnie naturalne, że z każdej podróży chcemy przywieść jakąś pamiątkę. Z popularnymi kierunkami turystycznymi nie ma problemu. Albo..
NIE TYLKO KUMYS, CZYLI O KILKU INNYCH POPULARNYCH KAZACHSKICH NAPOJACH MLECZNYCH
Dziś wśród nowoczesnych dietetyków często słyszymy, że sfermentowane produkty mleczne nie są korzystne dla organizmu i że dorosły..
KUMYS – TRADYCYJNY NAPÓJ MLECZNY KAZACHSKICH KOCZOWNIKÓW
Żywy inwentarz był głównym źródłem pożywienia dla kazachskich nomadów. Mięso i produkty mleczarskie stanowiły do 80% całej diety. Aby..
Chinkali – gruzińskie pierogi
Od wielu lat Gruzja jest jednym z najczęściej odwiedzanych krajów przez Polaków. Dzieje się tak z wielu powodów. Wśród nich możemy..