Blog
Rosyjska bania, czyli co to jest i jak z niej korzystać?
Kąpiel? Nic nadzwyczajnego – łazienka nie jest już raczej dobrem luksusowym. Inaczej było w średniowieczu. W tamtym czasie, zamiłowanie..
Krótki przewodnik po potrawach kuchni tatarskiej – tych popularnych i tych trochę mniej
Osoby, które jeszcze nigdy nie próbowały przysmaków kuchni Tatarskiej, mogą nie wiedzieć, od czego zacząć. Z pomocą przychodzi nasz..
Obyczaje tatarów, czyli o tym jak tradycja spotyka współczesność
O ile kuchnia tatarska oraz historyczne powiązania Tatarów ze sztuką wojenną są powszechnie znane, to o samych Tatarach nie wiemy zbyt..
Tatarzy w Polsce, czyli odrobina egzotyki na Podlasiu
Pierwsi Tatarzy przybyli do naszego kraju jako część armii mongolskiej. I najazd mongolski na Polskę był częścią dużo większych podbojów,..
Jak koczowniczy tryb życia ukształtował kuchnię Tatarów?
Dania kuchni tatarskiej zdobywają coraz większą popularność. Polacy wręcz się zakochali w tych potrawach; w naszym kraju powstaje coraz..
Krótki rys historyczny i kultura Tatarów
Tatarzy niewątpliwie zapisali się w pamięci zbiorowej Europejczyków jako najeźdźcy z Mongolii. Rzeczywiście, w czasach Czyngis-Chana..
Krótki rys historyczny i trochę o kulturze Tatarów
Tatarzy niewątpliwie zapisali się w pamięci zbiorowej Europejczyków jako najeźdźcy z Mongolii. Rzeczywiście, w czasach Czyngis-Chana..
„Koszkoholizm”, czyli rosyjski apetyt na kota
„Koszkoholizm” – tak w książce „Creme de la Kreml. 172 opowieści o Rosji” dziennikarz Wacław Radziwinowicz, określa rosyjski stosunek do..
O herbacie w Rosji
Rosja nie kojarzy Ci się z herbatą? Pora to zmienić!
Czajepitije
Podobno nie ma Rosjanina, który nie tyka czaju. Rosjanie czaj..
Adżika – z czym to się je?
Adżika postanowiła nie ograniczać się do Kaukazu. Ten niezwykły dodatek kulinarny, uważany za narodowy przysmak abchaski, zdobył..