NIE TYLKO KUMYS, CZYLI O KILKU INNYCH POPULARNYCH KAZACHSKICH NAPOJACH MLECZNYCH


NIE TYLKO KUMYS, CZYLI O KILKU INNYCH POPULARNYCH KAZACHSKICH NAPOJACH MLECZNYCH

Dziś wśród nowoczesnych dietetyków często słyszymy, że sfermentowane produkty mleczne nie są korzystne dla organizmu i że dorosły człowiek w ogóle nie musi ich spożywać. Jednak przodkowie Kazachów, wolni koczownicy stepów, myśleli zupełnie inaczej. Najlepszym sposobem na ugaszenie pragnienia pod wpływem promieni słonecznych był łyk sfermentowanego napoju mlecznego, który nie tylko zapobiegał odwodnieniu, ale również chronił przed głodem, nasycając ciało białkiem i witaminami, co było szczególnie cenione podczas podróży na duże odległości.

TRZY NAJPOPULARNIEJSZE NAPOJE MLECZNE

Po uwzględnieniu tych aspektów, nomadowie sporządzili kompletną listę fermentowanych napojów mlecznych, które można było przechowywać przez bardzo długi czas, miały ciekawy orzeźwiający smak, doskonale komponowały się z bogatymi daniami kuchni narodowej, a przede wszystkim miały bardzo pozytywny wpływ na organizm. Oto trzy najbardziej popularne, obok kumysu, kazachskie napoje mleczne:

SZUBAT DLA MŁODYCH

Jest to dość specyficzny napój, który trzeba spróbować, aby zrozumieć bogactwo jego smaku. Produkowany jest z mleka wielbłądziego przy użyciu prostej technologii: zaraz po dojeniu należy dodać przygotowany wcześniej zakwas i wysłać go w ciemne miejsce w specjalnej misce (kiedyś używano skórzanych woreczków, a nieco później popularne stały się drewniane lub ceramiczne wazony). Po kilku dniach kwaśne mleko jest usuwane i delikatnie mieszane przez dość długi czas. Dzięki temu szubat nabiera charakterystycznej, gęstej i jednolitej konsystencji. Napój jest gotowy do picia. Uważa się, że ma on imponujący zestaw przydatnych właściwości

Najważniejszym atrybutem szubatu, przez co ten napój uwielbiają piękne kazachskie kobiety, są jego wyjątkowe właściwości kosmetyczne. Nakładany na skórę, skutecznie nawilża i odżywia skórę dzięki dużej zawartości białek, witamin, naturalnego karotenu i minerałów. Wszystko to pomaga skórze łatwiej tolerować skutki silnego wiatru i słońca. Pozostaje gładka i kwitnie przez długi czas. Ponadto, szubat jest skuteczny w leczeniu chorób skóry, zapalenia skóry i łojotokowego. Napój ten ma również pozytywny wpływ na cały układ pokarmowy. Normalizuje funkcjonowanie trzustki, dlatego szubat jest wskazany dla osób z cukrzycą i jest przydatna dla osób z anemią.

KATYK DLA STARSZYCH

Dziś ten pyszny napój ze sfermentowanego mleka można kupić we wszystkich kazachskich sklepach. Jest bardzo gęsty, smaczny, lekko kremowy i nie ma wyrazistego zapachu. Prawdziwy kazachski katyk przygotowuje się w dwóch etapach: ugotowane mleko miesza się z zakwasem i umieszcza w ciepłym miejscu na 6-8 godzin, aby rozpocząć proces fermentacji. Następnego dnia do nowej porcji mleka dodaje się katyk pochodzący z pierwszego zaczynu i ponownie umieszcza się go na ogniu do wrzenia. Następnego dnia całość nabiera prawdziwego smaku tradycyjnego katyku. Jest on szczególnie popularny wśród starszego pokolenia, ponieważ zwalcza wiele chorób związanych z wiekiem.

Żelazo, magnez, fosfor i krzem zawarte w katyku wzmacniają odporność, zapobiegają rozwojowi kamieni nerkowych, poprawiają przemianę materii i łagodzą bóle podczas artretycznych zmian kostnych. Normalizuje pracę korzystnej mikroflory jelitowej i skutecznie zwalcza rozwój bakterii patogennych i gnilnych. Przyczynia się również do poprawy jakości skóry.

AJRAN DLA WSZYTSKICH

Napój ten jest bardzo popularny wśród wszystkich narodów tureckich, nie tylko wśród nomadów Kazachstanu. Powszechnie był uważany za główne pożywienie w długich podróżach. Kiedy wszystkie inne zapasy zostały wyczerpane, gęsty i smaczny ajran ratował odważnych podróżników przed głodem i pragnieniem. Przygotowuje się go z prawie wszystkich rodzajów mleka, gotując go, a następnie dodając specjalny szybki zaczyn do już schłodzonego, ale jeszcze gorącego, mleka. Po energicznym wstrząśnięciu, napój pozostawia się na 2-3 godziny leżakowania. W tym czasie nabiera specyficznej gęstości i smaku. Wielu dietetyków twierdzi, że dobroczynne właściwości ajranu są bardzo szerokie.

Regularnie spożywany pomaga obniżyć poziom cholesterolu, schudnąć i znormalizować równowagę wodno-solną. Oczywiście, wszystko to ma korzystny wpływ na ogólne samopoczucie i wygląd. Duża ilość witamin zwiększa odporność organizmu na różne choroby zakaźne. Poprawia funkcję trawienną żołądka. Normalizuje ciśnienie krwi. Napój ten ma małą „wadę”: ajran nie może być przechowywany dłużej niż jeden dzień, w przeciwnym razie wszystkie jego użyteczne właściwości znikną.

INNE WARIACJE

Oprócz wszystkich wyżej wymienionych napojów, popularne są uproszczone wersje niektórych wyżej wymienionych napoi. Szalap to ajran, kumys lub szubat rozcieńczony wodą w stosunku 1:1, czasami z dodatkiem soli i zielonych warzyw, ale już jest uważany za odświeżającą zupę witaminową, idealną do zaspokojenia głodu i pragnienia podczas letnich upałów. Kojrtpak jest prawie identyczny, jednak zamiast wody używa się mleka. Jeśli ktoś nie lubi gorzkiego smaku szubatu lub ajranu, to jest to napój dla Ciebie. Mleko neutralizuje nadmiar kwasu, pozostawiając tylko przyjemny i orzeźwiający smak z kremowymi nutami.

Wiesław

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o