Kuchnia ormiańska – kuchnia Armenii


Pierwsze danie jakie przychodzi nam na myśl w związku z kulturą kulinarną Armenii to zupa hasz. Przygotowuje się ją długo, można do jej wykorzystania użyć ogona, flaczków oraz nóg wołu. Istotny jest też lawasz – zazwyczaj cienki chlebek, suchy i kruszony. 

Zupę hasz gotuje się całą noc – aby z rana spożyć ją w rodzinnym gronie. W Armenii spotkać można całe sekcje stoisk na bazarach oferujące wszelkie niezbędne do przygotowania tego dania produkty. Więcej o zupie hasz w oddzielnym materiale.

W kuchni ormiańskiej powszechny szaszłych – Ormianie uchodzą za doskonałych specjalistów od szaszłyku, potrafią przyrządzić go na wiele różnych sposobów.

Aktualnie w ofercie Skazki nie występują żadne dania kuchni ormiańskiej, aczkolwiek z pewnością kiedyś zwrócimy się w kierunku tej właśnie kuchni! 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o