Krótki przewodnik po potrawach kuchni tatarskiej – tych popularnych i tych trochę mniej


Krótki przewodnik po potrawach kuchni tatarskiej – tych popularnych i tych trochę mniej

Osoby, które jeszcze nigdy nie próbowały przysmaków kuchni Tatarskiej, mogą nie wiedzieć, od czego zacząć. Z pomocą przychodzi nasz krótki poradnik – wyjaśniamy charakterystykę potraw tatarskich oraz jej główne składnik. Podpowiadamy, od czego warto rozpocząć degustację.

Dania główne

Kuchnia Tatarów jest genialna w swojej prostocie. Dania mączne stanowią jej podstawę – podobnie jak nabiał oraz mięso. Dania jednogarnkowe są bardzo popularne w kuchni Tatarów, a to ze względu na tryb życia tatarów. Kiedy mieszkali na stepach, takie danie można było przyrządzić w prosty sposób. Z dostępnością warzyw też było ciężko; dlatego głównie używane są: marchew, ziemniaki, cebula, a także kapusta. Z przypraw to sól i pieprz wiodą prym. Tatarzy jako muzułmanie nie spożywają wieprzowiny, dlatego z mięs spożywa się dużo wołowiny, baraniny, drobiu oraz gęsiny.

Nabiał jest niezbędnym elementem w kuchni Tatarskiej. Nie tylko krowi – spożywane są również wyroby mleczne z mleka koziego, owczego, a nawet kobylego.

Potrawy, których warto skosztować zaczynając przygodę z kuchnią tatarską

  • Kołduny tatarskie – czyli rodzaj małych pierogów, które nadziewane są mięsem, najczęściej wołowiną lub baraniną. Gotuje się je w rosole, jednak pierogi są podawane oddzielnie na talerzu, a rosół w filiżance. Ich smak i aromat są niepowtarzalne, a dla Tatarów polskich to potrawa narodowa i bajramowa, czyli świąteczna.
  • Kryszonka – jednogarnkowa potrawa; tłusta i bardzo treściwa. Jej początki sięgają czasów, gdy Tatarzy mieszkali na stepach – była ona łatwa w przygotowaniu i szczególnie sycąca. Warto jej spróbować, ponieważ to jedna z najstarszych potraw kuchni tatarskiej. Mięso oraz warzywa – one są podstawowymi składnikami kryszonki.
  • Pilaw – to danie charakterystyczne dla ludów Azji środkowej. Jest bardzo aromatyczne; w jego skład wchodzi przyprawiony ryż z mięsem. Tradycyjnie przygotowuje się je w specjalnym naczyniu zwanym kazanem. Inna nazwa tej potrawy to płow.
  • Czebureki – chrupiące pierogi smażone na głębokim tłuszczu (tradycyjnie na łoju wołowym). Pierwotnie farsz przyrządzano z mięsa, jednak obecnie również wegetarianie mogą spróbować tych pysznych pierogów – często podawane są z farszem warzywnym. Czebureki obecne są niemal w każdym tatarskim domu. Do Tatarów polskich dotarły już 200 lat temu z Krymu.
  • Tatarska babka ziemniaczana – jeden z głównych przysmaków Tatarów z Podlasia. Aromat ziemniaków przenika się z zapachem dodatków, co razem z kremową konsystencją wewnątrz stanowi obłędną mieszankę. Zaletą tej potrawy są nieskończone możliwości eksperymentów i dodatków, które mogą ją wzbogacić. Grzyby, owoce, różne rodzaje wędlin i gatunków mięs – wszystko jest dozwolone. Końcowy efekt zależy od kucharza i jego kreatywności. Danie cieszy się coraz większą popularnością, co biorą pod uwagę restauratorzy, wprowadzając to je do swojego menu. Tatarzy tradycyjnie używają tu mięsa wołowego i baraniego.
  • Pierekaczewnik (pierekatywat – przewałkowywać po rosyjsku) – tego dania nie da się ominąć w kontekście kuchni tatarskiej. Jest absolutnie obowiązkowe dla każdej osoby chcącej poznać kulturę Tatarów. Jej nazwa i sam produkt chronione są znakiem unijnym. Pierekaczewnik to również bardzo stara, tradycyjna potrawa tatarska. Jej przygotowanie jest bardzo pracochłonne; składa się ono z bardzo cienkich warstw ciasta makaronowego oraz nadzienia. Nadzienie można przygotować zarówno w formie wytrawnej, jak i na słodko; wykorzystywane są rodzynki, twaróg, jabłka, śliwki lub baranina, wołowina, gęsina oraz mięso z indyka. Pierekaczewnik piecze się w okrągłej formie i najczęściej przygotowuje się go na święta.

Desery

Desery stanowią nieodzowny element kuchni tatarskiej. Dania słodkie czy przeróżne wypieki podawane są z okazji uroczystości – od ślubów do pogrzebów. W dniu ślubu Pan Młody powinien podarować rodzinie swojej wybranki bombonierki; w dniu pogrzebu osoby zmarłej serwuje się tradycyjną halwę. Z łatwością daje się tu zauważyć wpływ kuchni ludów tureckich – choćby poprzez bogactwo bakalii. Które desery Tatarów zawierają w sobie całą esencję tej kuchni?

  • Chak-chak – to bardzo popularny deser przeznaczony dla prawdziwych wielbicieli słodkości. W jego skład wchodzą małe kawałki ciasta, które smaży się na głębokim tłuszczu oraz polewa miodem; czasami dodaje się bakalie. Ten deser jest tak znany, że w 2014 roku otwarte zostało muzeum poświęcone czak-czakowi. Można poznać tam historię tego deseru, czy zobaczyć tradycyjne naczynia. Według jednej z legend sztukę przygotowania czak-czaka Tatarzy przejęli od Bułgarów. Bułgarski chan poszukiwał pożywnej potrawy, prostej w przygotowaniu oraz takiej, która nie będzie się szybko psuła. Miała ona stanowić poczęstunek weselny dla gości na ślubie jego syna. Czak-czak przygotowany przez żonę jednego z pasterzy sprawdził się idealnie.
  • Tatarska halwa – to deser tradycyjnie przyrządzany i podawany z okazji pogrzebów. Przygotowuje się ją z mąki, miodu oraz z masła. Przypadnie do gustu w szczególności fanom krówek – są one bardzo zbliżone smakiem.
  • Manty na słodko – czyli pierogi nadziewane farszem z białego sera, gotowane na parze. Najczęściej podaje się je z jogurtem i sosem owocowym. Manty występują również w formie wytrawnej.

Podsumowanie

W kuchni tatarskiej można odnaleźć wpływy azjatyckie i europejskie. To właśnie dzięki połączeniu smaków orientu i kuchni słowiańskiej kuchnia tatarska jest tak niepowtarzalna. Dań do spróbowania jest mnóstwo, a powyższe oczywiście nie wyczerpują całego menu kuchni Tatarów. Jej odmian jest bardzo dużo, a w zależności od miejsca zamieszkania Tatarów – potrawy mogą być całkiem inne. I to właśnie jest najlepsze w kuchni tatarskiej.

Marta

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o