Pierogi Warszawa – pierogi na zamówienie


Pierogi zawsze były bardzo powszechne w kulinarnej kulturze Rosji, Ukrainy oraz pozostałych republik ZSRR. Warenniki – taka jest ich rosyjska nazwa – popularne są szczególnie na słodko, chociaż nie musi być to zasadą. Tak więc pierogi z wiśniami, morelami, śliwkami – cieszą się ogromną popularnością. Są pewne różnice między polską tradycją pierogów a rosyjską. Jakie są najbardziej charakterystyczne różnice? Po pierwsze – w Rosji, jak i Ukrainie – nie są znane „pierogi ruskie”. Zrobiliśmy jednak ukłon w kierunku polskich klientów – i w naszej ofercie są pierogi ruskie – i to przygotowane w pełnej zgodzie z polskim przepisem. Popularne na samej Ukrainie są zaś pierogi z samymi ziemniakami i cebulką smażoną. Wywołują one spore zaskoczenie u polskich konsumentów – kolejny raz z założenia proste danie jest bardzo smaczne. Kolejna różnica – istotna – praktycznie nie występuje w kuchni rosyjskiej coś takiego, jak pierogi z mięsem – tzn z mięsem wcześniej ugotowanym, usmażonym.

Pielmieni

Powszechne są zaś pielmieni – czyli małe pierożki z mięsem surowym – tzn mięso jest surowe, zawinięte w cieście, zostanie ugotowane dopiero będąc już w pierogu. Dzięki temu zabiegowi wewnątrz pierożka powstanie charakterystyczny bulion. Nasze pielmieni tworzymy bez użycia wieprzowiny, stosujemy natomiast specjalną mieszankę cielęciny i tłuszczu – efekt końcowy jest bardzo pozytywny. Pielmieni można jeść ze śmietaną, masłem, niektórzy również jedzą je z musztardą, cytryną (wyciskanym sokiem z niej), jak również z octem.

Pierogi ręcznie lepione

Wszystkie pierogi oferowane przez nas są własnoręcznie lepione. W przypadku pielmieni – niekiedy wspomagamy się oryginalną radziecką przystawką – do wykrajania ciasta – ale i tak cały proces odbywa się w gruncie rzeczy ręcznie.

Odpowiednie gotowanie pierogów – gwarancją sukcesu

Nasze pierogi gotujemy zgodnie ze sztuką kulinarną. Bardzo zabiegamy o to aby ich nie rozgotowywać – musimy zastosować odpowiednią temperaturę jak i kontrolę czasu.

Pierogi na telefon

Bardzo staramy się aby nasze pierogi zostały ugotowane w ostatniej chwili, tuż przed wyjazdem kierowcy do klienta. Kolejna istotna kwestia – związana jest z transportem – stosujemy odpowiednie patenty na to, aby zamówione pierogi zachowały swoją temperaturę – możliwie długo.

+ There are no comments

Add yours