Pielmieni


Pielmieni

Pielmieni stanowią jedno z najpopularniejszych dań tak Rosji, jak i praktycznie wszystkich narodów ZSRR. Klasyczne pielmieni to niewielkie pierożki zawierające mięsne nadzienie. Co istotne – nadzienie przed zalepieniem pierożka jest surowe, zostanie poddane pierwszej i ostatniej obróbce termicznej – już w pierogu, dzięki czemu wewnątrz pielmienia uwolni się charakterystyczny sok – bulion mięsny. Pielmieni je się na raz – nie kroi się ich – wkłada się do ust i rozgryza – tak, aby sok sam rozpływał się w jamie ustnej. W Rosji popularny jest farsz wołowo-wieprzowy. Wieprzowina stosowana jest głównie po to, aby do farszu wprowadzić tłuszcz, soczystość. My w naszej kuchni robimy pielmieni z cielęciny – ale odpowiednio dobranej – w taki sposób aby był efekt soczystości, przy jednoczesnej najwyższej jakości. W Uzbekistanie i na Kaukazie Północnym popularne są znakomite pielmieni z baraniną i tłuszczem baranim.

Pielmieni stanowią jeden z wielkich hitów, cieszą się naprawdę ogromną popularnością – szczególnie wśród osób, które już miały możliwość skosztowania naszych pierożków.

+ There are no comments

Add yours