Kuchnia rosyjska


Doprawdy ciężko o jednoznaczną definicję kuchni rosyjskiej. Dla kogoś jej „klasykami” będą bliny, pielmieni, solianka, ucha, si… Dla wielu jednak na kuchnię rosyjską będą składać się także manty, pilaw – a znajdą się również tacy, którym smak dzieciństwa, smak kuchni rosyjskiej kojarzyć się będzie z adżyką, tkemali, lawaszem… No właśnie. Kuchnia rosyjska przesiąknięta jest bowiem daniami dziesiątek, setek jeśli nie tysięcy narodów współtworzących tak historycznie kulturę rosyjską, jak i współczesne społeczeństwo rosyjskie – ze szczególnym uwzględnieniem samej Moskwy – gdzie można zaobserwować niespotykany koloryt, różnorodność kulturową.

Kuchnia rosyjska z jednej strony może być traktowana jako wykwintna, ekskluzywna, momentami ekstrawagancka. Wystarczy w tym miejscu wspomnieć chociażby dania z jesiotra, kawior czarny. Z drugiej zaś strony może to być kuchnia tania i prosta – gdzie dania mączne, śmietana, kapusta – stanowią trzon.

Rosyjskie dania, tak jak i kultura rosyjska – są niepowtarzalne. Nie można ich w żaden sposób porównywać z wytworami kuchni zachodnich. Tu wszystko jest inne, smakuje inaczej – i w żadnym stopniu nie gorzej. Czy lepiej? Zdecydowanie inaczej.

Gorąco polecamy zapoznać się z naszym menu. Możliwe, że nie serwujemy dań klasycznej kuchni rosyjskiej, że może bardziej zwracamy się w kierunku Kaukazu Północnego… a może to właśnie jest ta bogata kuchnia rosyjska?

 

+ There are no comments

Add yours