Kawior czarny


Kawior czarny jest niewątpliwie jednym z symboli tak kuchni rosyjskiej, jak i ekskluzywnej kuchni jako takiej. Przez jednych kochany, inni go nawet nie lubią. Niektórzy twierdzą, że przeszło 50 razy tańszy kawior z łososia jest smaczniejszy.

W czym tkwi fenomen czarnego kawioru, którego dostępność jest tak mocno ograniczona? No właśnie. Prawdopodobnie ta ograniczona dostępność jest jednym z bardzo istotnych czynników, które mają wpływ również na cenę. A jeśli na cenę to i na poziom pożądania również.

Co wyróżnia kawior czarny w smaku? Z pewnością jest bardzo intensywny w smaku. Wystarczy naprawdę niewielka jego ilość aby rozsmakować się, zanurzyć się w głębi jego smaku.

Z czym je się kawior czarny? Istnieje kilka patentów. Jednym z nich są bliny. Oryginalnie cienkie bliny z mąki pszennej i gryczanej, przygotowywane w odpowiedni sposób. Istnieje też pewien aspekt w kontekście tego jak jeść kawior – z jednej strony w Rosji powszechne są buterbrody s ikroi – kanapki z masłem i kawiorem. Z drugiej zaś strony uważa się, że wysokiej klasy kawior winno się jeść sam – odpowiednio skupiając się na jego walorach smakowych. Toczy się cała dyskusja na temat tego jak jeść kawior.

Ciekawostką jest, że najdroższa wersja kawioru, pakowana w złote opakowania zawierające 1kg produktu – dystrybuowane przez Caviar House & Prunier – kosztuje 25 000$.

+ There are no comments

Add yours